למה טיפול משפטי לבד זה לא תמיד מספיק
כאשר אדם מוצא עצמו עומד בפני הליך פלילי, המשפחה חשה לעיתים קרובות בלבול ודאגה. המחשבה הראשונה היא לרוב להוציא את הנאשם מהכלא במהירות האפשרית. אולם, במקרים רבים, זיכוי מהיר או הצלחה משפטית אינם תמיד מספיקים. כאן נכנס לתמונה הטיפול המשפטי שמשלב גם היבטים חינוכיים וערכיים, היוצר הזדמנות אמיתית לשיקום וחזרה לדרך הישר בלי להתפשר על משפטנות מקצועית ואיכותית.
סיפור
לפני שש שנים י', אז בחור צעיר בן 22, נעצר בחשד לעברות פליליות בדרג בינוני-נמוך. ההורים שלו שכרו עורך דין מהשורה הראשונה, הוא עשה פעלולים משפטיים, מצא פרצה בחומר הראיות והצליח להוכיח ספק סביר בעניין המודעות של י' לאחד מרכיבי העברה והוציא אותו זכאי.
הבחור יצא בשמחה מהכלא, וכל המשפחה חגגה, עורך הדין פרסם בפייסבוק פוסט על ההישג המרשים וכולם היו מרוצים. כולם? לא ממש….
חמש שנים אחר כך, אותו בחור נעצר שוב, עכשיו הוא כבר פחות צעיר אבל העברות אותן עברות רק שהפעם הוא המשיך עוד שני צעדים קדימה והגיע לעברות מהחמורות ביותר שיש בספר החוקים. גם המשטרה למדה את הלקח מהפעם הקודמת ולפני שהיא עצרה אותו היא ווידאה שיש לה ראיות ברזל והפעם בלי שום פרצה.
הפעלולים לא יעבדו הפעם, וגם אם הם היו עובדים, המשפחה הבינה שזו לא הדרך, כך הם הגיעו אלי. בזמן שהכנתי להם קפה הם ראו על הקיר במשרד שלי שליד תעודת העורך דין והתואר שני במשפט פלילי יש גם סמיכה לרבנות ותואר בחינוך. הם הסתכלו אחד על השני והבינו שהגיעו למקום הנכון.
הסברתי להם שהשירות שאני נותן הוא רחב יותר, מעבר להיבט המשפטי-פלילי. הסברתי שאני מסתכל לטווח הארוך והמטרה שלי היא לעזור ולקדם את הלקוח, בסופו של דבר השחרור מהכלא הוא עניין חשוב אבל הוא רק פרמטר אחד מתוך המכלול. כשאמרתי להם שאני לא רוצה להגיע למצב ש"הניתוח הצליח והחולה מת" הם הבינו בדיוק למה אני מתכוון.
ההורים הצטערו שלא הגיעו אלי בתיק הקודם שלו לפני שש שנים אבל עדיף מאוחר מלעולם לא.
לשמחתי י' בחר בדרך התשובה, במקום לטעון לחפות הוא הודה במה שעשה (אני דאגתי שזה יהיה מדויק, לא פחות ולא יותר) וביקש להתחיל טיפול. אולי זה יפתיע אתכם אבל דווקא הגישה הזו הועילה לו מאוד והוא קיבל הסדר טיעון מקל מאוד, מעל לכל הציפיות.
איך עושים את זה?
הרבה עבודה קשה, ארוכה וסיזיפית. הפרקליטות לרוב מתנגדת לטיפול כחלק מההליך הפלילי. צריך היכרות לא רק עם הצדדים החינוכיים אלא לשלוט לחלוטין בכל הפרוצדורות וההליכים המשפטיים. במקרה של י' עלינו עד לבית המשפט העליון וכשזה לא עזר, המשכנו עוד ועוד ולא התייאשתי עד שהאישור התקבל.
יכול להיות שהטייטל של פרקליט לשעבר, איש חינוך ורב עזר קצת, בכל זאת, גם אצל עורכי דין יש עניין של שם טוב. אבל העיקר זו העבודה הקשה, האמונה בכוח התשובה והנחישות לעשות כל מה שאפשר כדי שהנאשם ישתקם.
כל אחד יכול?
צריך קודם לשאול, האם כל נאשם רוצה? לצערנו, לא כל הנאשמים רואים בהליך הפלילי פוטנציאל לשיקום, יש עבריינים שהפשע מושרש בהם, הם לא רוצים להשתקם, באופן מודע ומכוון הם רוצים רק לסיים את הכלא, כמה שיותר מהר ולחזור לעסקים כרגיל. יש גם נאשמים שרוצים לנצל את ההליך כדי להתנקם במי שהפליל אותם והם רק מחכים לדיוני ההוכחות ולחקירות הנגדיות.
צריך לדעת גם שהטיפול עצמו לא קל לנאשם. ההליך הטיפולי דורש היפתחות ונגיעה במקומות רגישים, זה לא קל לאף אחד וזה עוד יותר קשה במסגרת של הליך פלילי. אבל, מעטפת של תמיכה ועידוד מהמשפחה בליווי עורך הדין שנלחם עבורו כדי שיקבל את המסגרת הטיפולית הטובה והאיכותית ביותר הופכים את המאמץ למאמץ משותף וזה עוזר מאוד לנאשם להצליח בטיפול.